Blog

Tipy pro DJs jak odehrát perfektní warm-up set

Pravděpodobně nejvíce opomíjený element na cestě k tomu stát se dobrým djem jsou tzv. “warm-up” sety. warm-up sety by se zpravidla měly hrát při otevření klubu, kdy teprve začínají chodit první návštěvníci nebo před vystoupením hlavního hosta.

Když se začínáte učit hrát, tak někde ve své hlavě si určitě představujete, jak budete stát v hlavní čas před plným parketem a všem předvedete svůj dj skill a zahrajete playlist plný aktuálních bangerů.  Věřte mi, všechno má svůj čas a takové představy se vám brzy vyplní. Ale jako začinající djs budete dostávat časy, které jsou určeny pro warm-up.

Přijít na stage ve chvíli kdy už je parket plný a odehrát ty nejznámější skladby v daném žánru je relativně lehká věc. Umět odehrát skvělý Warm-Up set vyžaduje určitou dávku znalosti rozeznát různou energii skladeb a umět vycítit náladu návštěníků klubu. Odměnou vám však bude postupně plnicí se parket plný lidí naladění na tu správnou notu a připraveni na hlavní část akce.

Já sám si rád čas od času dám warm-up set, protože si můžu zahrát skladby, které normálně nehraju. Navíc pocit, že jste z naprosto prázdného parketu dokázali díky své selekci a dovednostmi přilákat z barové židličky první lidi na parket je úžasný.

V tomto článku se s vámi chci podělit o několik tipů, které vám pomůžou odehrát perfektní warm-up set. Samozřejmě každá akce je jiná a warm-upové sety se mohou lišit i v každém žánru. Berte tyto tipy obecně a přizpůsobte se daným okolnostem.

Poznejte svůj žánr

Je důležité znát žánr, kterému je daná akce věnována. Musíte rozeznávat skladby, které jsou určeny pro hraní v “prime-time”, tedy v době kdy je v klubu nejvíce lidí s náladou bavit se a skladby, které mají klidnější povahu a jsou určeny pro začátek akce. Zkuste se inspirovat sety ostatních djů, playlistů na Spotify nebo charts v digitálních obchodech s hudbou.

ČÍST DALŠÍ  Jak vyhrát (téměř) každý DJ contest?

Nebojte se experimentovat

Warm up set vám dává mnohem větší svobodu, než hraní v hlavní čas. Lidé od vás nečekají, že budete hrát ty největší hity. Dejte si záležet s přípravou, podívejte se po méně známých producentech a labelech. Při trochu štěstí narazíte na originální skladby, kterým překvapíte nejen publikum, ale i ostatní djs nebo promotéra.

Nebojte se zalovit i do staršího archívu a vytáhnout skladbu, kterou lidi neslyšeli léta a vybaví se jim spousta vzpomínek. 

Přidejte do playlistu i skladby mimo žánr akce. Rozdílným BPM a jiným beatem zaujmete pozornost, dáte najevo, že se neomezujete jen na daný žánr a navíc můžete předvést své umění mixování různých stylů a BPM.

Poslechni si ostatní djs na line-upu

Zjistí si předem kompletní sestavu djs, kteří budou na akci hrát. Ideálně požádej promotéra i o předběžný časový line-up. Poslechni si jejich selekci, kterou se prezentují online a přizpůsob k tomu i svůj playlist. Například je nepsané pravidlo, že by jsi neměl hrát skladby od producenta, který v danou akci také vystoupí.

Také se ti může stát, že akce bude multižánrová a vkus návštěvníků bude rozdílný od toho co pravidelně hrajete. Samotný promotér ani nemusí mít jasnou představu a nezná tvou selekci. Typicky se jedná o oslavy narozenin nebo podobné soukromé akce. V tom případě už je na vašem vlastním uvážení, zda nabídku přijmete.

Buďte připraveni na změnu line-upu

I když celou dobu před akcí, dokonce i během hraní, počítáte s tím, že odehrajete warm-up set, je zde pravděpodobnost, že nastanou náhlé změny. Může se stát, že dj, který měl vystoupit po vás nebo přímo headliner bude mít zpoždění. Mějte v záloze playlist skladeb, který se bude více energičtější a bude v něm více známých hitů, díky kterým udržíte už rozehřáté lidi na parketě, do doby než se objeví headliner. Stát se může, že headliner nedorazí vůbec a vy budete muset “prime-time” set odehrát za něj. I na to buďte připraveni.

ČÍST DALŠÍ  Který DJ kontroler do začatku je nejlepší?

Nechte prostor pro headlinera

Během akce by měla gradovat nejen energie z hudby, ale také hlasitost. Pokud na místě není odpovědná osoba nebo zvukař, který by tohle měl hlídat, je tato práce na vás a ostatních djs.

Nikdy nehrajte na mixu „do červených“. Inženýři z Pioneeru měli důvod je tam dát. Zhoršuje se kvalita výstupního zvuku, zvyšuje se riziko zničení techniky a můžete přispět k poškození sluchu návštěvníků i pracovníků v klubu.

Zkontrolujte si hlasitost v klubu před vašim setem a nechte na mixu rezervu pro další djs. Můžete zničit celý vibe warm-up setu, který jste hnali „do červených“ tim, že zodpovědný vystupující po vás pak musí stáhnout hlasitost do bezpečných mezí.

Dodržujte line-up

Pokud se s vámi dj po vás nedomluví jinak, tak buďte připraveni zakončit svůj set přesně v čase, který vám byl předem daný. Jestli ke svému hraní využiváte další zapojenou techniku, myslete i na čas, který potřebujete k úklidu.

Vím, že pokušení „pustit ještě jednu“ je velké, hlavně v době kde se ke konci vašeho setu začíná plnit parket, ale ukažte svým kolegům úctu a zodpovědnost. Váš čas ještě přijde.

Pokud tedy víte, že jste dostali místo v line-upu jako warm-up dj, mějte prosím na paměti, že vaše práce je naladit přicházející posluchače do určité nálady. Hlavně začínající djs, berou jejich první hraní jako šanci zahrát co nejvíce hitů a “ukázat se”. Ovšem věřte mi, pokud takhle “přepálite” začátek akce, dost možná to bude vaše poslední hraní na nějakou dobu u promotéra akce. Vaše příležitost zahrát si jako headliner rozhodně jednou přijde, tak si jí zbytečně od sebe nevzdalujte. 

Máte nějaké vlastní tipy pro lepší warm-up sety? Napište do komentářů pod příspěvek na mém Facebooku zde.