Blog

11 důvodů, proč si stále nahrávat DJ sety


Kdy naposledy jste si nahráli svůj vlastní set? A máte vůbec nějaký zveřejněný? Nahráváte si je alespoň pro sebe?

Tento článek vznikl na podnět videa ze stránky Digital DJ Tips. Některé myšlenky se mi dost líbily, tak jsem se rozhodl je trochu přepracovat a přidat i vlastní zkušenosti a příběhy. Tímto chci potvrdit, že se nejedná o žádné tipy vycucané z prstu, ale skutečně vám pomůžou se v djingu posunout a zlepšovat se.

1) Ukážete, že jste DJ 🙋‍♂️

Trénováním věnujete několik hodin týdně, ale ani vaši kamarádi neví o tom, že hrajete? Vlastní mix je alfou a omegou každého, nejen začínajícího dje. Dejte lidem ve svém okolí vědět co ve vás dřímá.

Berte to jako “potvrzení” toho, že jste DJ. Jak jinak člověku dokážete, že skutečně hrajete? Přijdou chvíle, kdy na váš koníček přijde řeč a někdo si vás bude chtít rád poslechnout. V tu chvíli budete připraveni ukázat své dovednosti.

2) Dostat booking 🗓️

Jednou přijde ten dlouho očekávaný moment, kdy si vás někdo bude chtít pozvat na svou akci a pokud vás pořadatel nezná osobně nebo nikdy neslyšel jak hrajete, tak vlastní mix budete muset mít. Asi žádný pořadatel si nepozve na akci někoho, o kterým neví jak hraje.

3) Poslechnout si sami sebe 🎧

Když budete svůj set poslouchat ze záznamu, tak možná zjistíte, že některé úseky zní úplně jinak, než když jste je hráli. Dokonce si budete někdy myslet, že to není ani váš set. Tento pohled na vlastní tvorbu je velmi důležitý k tomu, aby vás v budoucnu motivoval vyhýbat se chybám a neustále na sobě pracovat.

4) Vytvoření archivu 🗃️

Ukládat si staré mixy je jako cestování zpátky časem. Připomínají jaká hudba se vám líbila v průběhu let a jak jste se posouvali a zlepšovali. Osobně si rád procházím své staré mixy, kvůli hudbě, na kterou jsem časem zapomněl a teď jí můžu oprášit v novém mixu.

ČÍST DALŠÍ  Odkud djs stahují hudbu a kde hledají novinky?

5) Experimentování s efekty a různými žánry 🎼

Při nahrávání vlastního mixu si můžete dovolit experimentovat s různými žánry a efekty bez toho abyste to zkoušeli před živým publikem. Možná při zpětném poslechu zjistíte, že vás právě hraní napříč různými styly baví víc, než se jen držet jednoho žánru.

6) Historický zářez ⏳

Jednou jsem si půjčil od kamaráda auto. Měl tam USB flash disk s hudbou. Při jízdě jsem zjistil, že ten mix odněkud znám. Po pár minutách se mi rozsvítilo. Byl to můj několik let starý set z dob, kdy jsem začínal.

Pointa tohoto příběhu je, že nahraný set nemusí být jen chvilková záležitost. Lidé ho můžou poslouchat roky a díky internetovým algoritmům se mohou k novým posluchačům dostat i po letech.

7) Mít co hrát na párty 💃

Několikrát se mi stalo, že jsem se objevil na soukromé akci, kde nebyla možnost si pustit hudbu ze Spotify playlistu. Mít svůj mix na flešce připnutou ke klíčům může zachránit nejeden mejdan.

8) Vaše hudba může hrát někde, i když tam nebudete 📻

Existuje spousta veřejných míst, kde by mohli pouštět váš set, aniž byste tam museli být. Akce přes den, kdy nemá smysl mít DJe, ale přesto chtějí mít hudební kulisu. Kavárny a bary, by nemusely přehrávat free verzi Spotify, ale mohly by hrát váš mix. Některá rádia pravidelně zařazují do svých pořadů dj mixy. To je jen pár míst, kde se váš set může objevit a získat tak nové posluchače.

9) Je to zábava! 🥳

Celý proces nahrávání nového mixu je prostě zábava. Začíná to hledáním nových skladeb, následně zkoušíte různé mixy a efekty a na konec přichází zveřejnění. Pokud jste si tímhle už prošli, tak mi dáte za pravdu, že vás to bavilo.

ČÍST DALŠÍ  Který DJ kontroler do začatku je nejlepší?

10) Budete připraveni 💪

Pokud budete svůj mix nahrávat úplně poprvé, tak vás možná překvapí, kolik to zabere času. Každým nahráváním budete však rychlejší. Když vás pak například label nebo pořadatel akce poprosí o nahrání exkluzivního mixu jen pro něj, tak budete vědět co přesně máte dělat. Rychlost rozhodně druhá strana ocení.

11) Zapůsobit na někoho, koho máte rádi 💌

Tenhle důvod je třeba brát s rezervou, ale rozhodně stojí za zmínku. Někdo se vám líbí, ale nevíte jak začít konverzaci? Co takhle svému protějšku poslat váš poslední mix a poprosit o nějakou zpětnou vazbu? Kdoví, kam až může taková obyčejná konverzace zajít. 🙂

Závěr 🎉

Vůbec nezáleží na tom, jestli jste začínající dj nebo už ostřílený klubový kovboj, mít vlastní mix je stále základ djingu. Některé mixy poslouchají lidé roky stále dokola. Třeba i ten váš se stane součástí archivu spousty lidí. A pokud ne, tak neházejte flintu do žita. Děláte to hlavně kvůli sobě a na tom záleží nejvíc.

Pokud si myslíš, že jsem nějaký důvod vynechal, tak se neboj zapojit do diskuze k příspěvku na Facebooku zde.